2020. augusztus 3., Hermina

Márta István újra elnök

márta istván fesztiválszövetségA Magyar Fesztiválszövetség választásán újra Márta Istvánt, kapolcsi képviselőt választották a szervezet elnökének. Rekordszámban vettek részt a tisztújító, tisztségválasztó közgyűlésen.

Rekord számú részvétellel tartotta Tisztújító Közgyűlését a legnagyobb hazai szakmai szervezet, a 201 tagot tömörítő Magyar Fesztivál Szövetség.  A közgyűlésen a leköszönő elnök megtartotta a három év munkáját magába foglaló beszámolóját, ismertette az előző évi mérleget és a 2018-as pénzügyi tervet. Az elfogadást követően a Szövetség alapszabály illetve SZMSZ módosítása követezett, majd a közgyűlés végén – a jelöltek bemutatkozása után – az új tisztségviselők megválasztása. Újabb három évre kapott bizalmat Márta István elnök (Művészetek Völgye alapító, Bőköz-Ormánság fesztivál igazgató, Kapolcska Program vezető), Borsa Kata alelnök (Öt Templom Fesztivál – Győr) és  Elekes Zoltán (Hungarikum Fesztivál – Szeged) alelnök. A Felügyelő Bizottság élére Gál Gábor került, bizottsági tagok lettek Bak Lajos és Rózsa Zoltán.

„Jó dolog, hogy ennyien vagyunk. Jó dolog, hogy – bár konkurenciát jelentünk egymásnak – de Szövetségünk a gyűlöletmentes összefogásról is szól. Szól arról, hogy a többmilliós látogatószám ne csak statisztikai adat legyen, hanem a közönség-növelés mellett tudatosítsuk magunkban a közönség-nevelés fontosságát is. A fesztiválok innovatív fejlesztése fontos cél lehet, mégpedig a minőség figyelembe vételével, lett légyen szó művészeti, közösségi, népművészeti, vagy gasztrokulturális rendezvényekről. A fesztiválforrások növelése mellett a folyamatos kutatások, elemzések is fontos szegmensei Szövetségünk feladatainak, csakúgy, mint a határokon túli magyar fesztiválokkal való együttműködés.” – nyilatkozta az régi-új elnök, kapolcsi önkormányzati képviselő.

A Közgyűlést szakmai program követte, ahol az Európa Kulturális Fővárosa 2023 három döntőbe jutott városa: Debrecen, Győr és Veszprém nevében az adott város projektcsapatának vezetői mutatták be pályamunkáikat. A prezentációkat követően Makranczi Zsolt beszámolt a 2017-ben MMA és MFSZ koprodukcióban folytatott fesztiválkutatás eredményről. A délután meghívott előadója volt Dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke, aki a „szövetségek szövetsége” bemutatásán túl elmondta, hogy fontosnak tartaná az együttműködést a Magyar Fesztivál Szövetséggel. A nap zárásaként a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program újonnan alapított elismerését – a  „Beke Pál Nívódíjat” – adta át a Szövetség elnöksége, amely díjat minden évben a minősített fesztiválok közül kiemelkedőt nyújtó fesztiválok vehetnek át. A Szurdi Éva keramikus által készített – „Lea kalappal” – szoborral is járó díjat az idén a Kolozsvári Magyar Napok, a Paloznaki Jazzpiknik, a budapesti Rosália Fesztivál és a pécsi Zsolnay Fényfesztivál kapta. A kötetlen hangulatú díjátadáson nagy sikert aratott a Talamba Ütőegyüttes és Csernik Szende székely népmesemondó.

Címkék: , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.