2020. julius 9., Lukrécia

Ilyen volt, ilyen lesz: a várfejlesztésről

kinizsi vár rekonstrukcióvideóval

Sajtóközleményt adott ki a Miniszterelnökség a Kinizsi várral kapcsolatban. Előzményként megemlítendő: vannak, akiknek semmilyen ál- és rémhírkeltés nem drága ahhoz, hogy kicsinyes érdekeik mentén akár a várfejlesztést is veszélyeztessék.

A nagyvázsonyi vár turisztikai célú fejlesztése a Nemzeti várprogram keretében valósul meg 1 016 millió forint támogatási összegből, amely európai uniós forrásból áll rendelkezésre – írta sajtóközleményében a Miniszterelnökség háttérintézménye, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit kft (NÖF). A fejlesztés célja a vár turisztikai vonzerejének növelése és a Balaton-felvidék egyik kiemelkedő kulturális örökségének megőrzése. A projekt eredményeként a rekonstruált történeti terekben a korabeli életet és a várhoz kapcsolódó legendákat ismerhetik meg a látogatók. A projekttel kapcsolatos előkészítési munkák megkezdődtek, tervezetten 2019 nyarára kell lezárni a projektet, 2020-ban a turisták már egész évben egy magas színvonalú turisztikai szolgáltatásokat kínáló várat látogathatnak meg. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram nagyszabású fejlesztése során 20 kastély és 19 vár újul meg: nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy – adottságaikhoz igazodó módon – megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek. A cél egy olyan egységes, nyugat-európai színvonalú turisztikai csomag létrehozása, amely valóban érdekli a látogatókat. A programban szereplő helyszínek mindegyikén egységes szolgáltatások várják majd a vendégeket, például ajándékboltok, kávézók, exkluzív rendezvényhelyszínek. A koncepció része olyan közösségi és kulturális terek kialakítása, amelyek különböző művészeti ágakat felölelő programokat kínálnak a látogatóknak.

NÖF Nagyvázsonyi_sajtokozlemeny_20180306

A sajtóközlemény eredetiben. Kattintásra kinagyítható

A turisztikai fejlesztés fő célja egy, a mai kor igényeinek megfelelő kiállítás kialakítása. A várban az egykori épületek földszinti terei rekonstruálásra kerülnek, az emeleti helyiségei építészeti részletekkel és térrekonstrukciós elemekkel visszaidézhetőek lesznek. A belső udvart övező épületszárnyak emeleti helyiségeit a visszaépített, kortárs elemekkel megformált árkádíves loggián keresztül lehet majd megközelíteni. A látogatókat vonzó kiállításaiban megtörténik a vártörténet és Kinizsi Pál történelmi személyiségének bemutatása, a Fekete sereg és Kinizsi Pál legendás történeteinek, meséinek interaktív megjelenítése, valamint a női szerepek és a Benigna-legendák megismertetése. A 2017. december 13-án megkötött pályázati támogatási szerződéssel rendelkező projekt előkészítése során a régészeti munkák elkezdődtek, a tervezési munkák is elindultak. A rekonstrukciós munkák a jövő évben várhatóak, amelyeket az interaktív és különleges élményt adó kiállítások berendezése követ. A megújult Kinizsi-vár tervezetten 2020-tól várja látogatóit. A projekt megvalósítását a NÖF végzi. Fábry Szabolcs polgármester úgy fogalmazott a közlemény kiadásakor illetve annak előzményeként (egy helyi kamuhírportál rémhírterjesztése okán), hogy azok vádaskodnak, akik a téli béreket sem tudták kitermelni, illetve akik ideje a puccskísérleteken, fejlesztésmegakadályozásokon és a helyi rendezvényház bezárásán, lelakásán kívül semmit nem tettek hozzá a község és a vár fejlesztéséhez”.

címlapfotó: Kinizsi Vár, rekonstrukciós terv, youtube ill. veol-kép (Búzás Gergely tervei) és videó

Címkék: , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.