2020. junius 3., Klotild

Novus-csarnokavató: pesszimizmus legyőzése

szijjártó novusSzijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter vett részt a nagyvázsonyi Novus Interiőr új csarnokának átadásán. 70 új munkahelyet hozott létre a svéd cég Nagyvázsonyban, az első lépcsőben.

Kis-Kapin Károly, a jelenleg 130 dolgozót foglalkoztató vállalat ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a kétezer négyzetméteres új gyártócsarnok öt hónap alatt készült el, a fejlesztéssel hetven új munkahely jött létre. Hozzátette, a beruházás révén megtöbbszörözik az autóipari beszállító-cég kapacitását. Az ügyvezető azt is elmondta, a fejlesztés következő ütemében két éven belül új irodaépületet építenek. A beruházások összege meghaladja az egymilliárd forintot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a fejlesztés mellett több szempont is szólhatott, ám szerinte a legfontosabb az volt, hogy a svéd vállalat elégedett a helyi munkavállalókkal. Hozzájárulhatott még a döntéshez, hogy Európában nálunk vannak a legalacsonyabb adók, és az is, hogy az oktatási rendszer átalakításával kellő számú és minőségű munkaerőt biztosít a vállalatoknak az ország, valamint az, hogy Magyarországon a legrugalmasabb a munkajogi rendszer Európában, és hazánk Közép-Európa logisztikai központja. Emlékeztetett, az utóbbi nyolc évben 12 százalékról 3,7 százalékra csökkent a munkanélküliség, és a magyar munkavállalók teljesítményének eredménye, hogy az ország tavaly 4 százalékos gazdasági növekedést ért el. Megjegyezte, a nagyvázsonyi fejlesztés is bizonyítja, hogy van elég képzett és szorgalmas munkaerő Magyarországon, hazánk ki tudja elégíteni a munkaerő-igényeket.

szijjártó fábry

2006-os, közös fénykép átadása

Fenyvesi Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, Veszprém megye az egyik legdinamikusabban fejlődő régiója Magyarországnak, a munkanélküliségi ráta 3,5 százalék a megyében. Hozzátette, a fejlesztés a településen élőknek és az önkormányzatnak is előnyös. Fábry Szabolcs polgármester megtisztelőnek nevezte, hogy a külügyminiszter New York-i tárgyalásai után egyenesen Nagyvázsonyba érkezett. A polgármester egy 2006-os közös fényképet adott át Szijjártó Péternek, hangsúlyozva: a cég történetében legalább négyszer győzték le a pesszimizmust a cég tulajdonosai, ügyvezetői, dolgozói: először 1956-ban, majd 1974-ben, a részben magyar gyökerű cég megalapításánál; majd 1998-ban, a nagyvázsonyi induláskor; és végül 2014-ben, amikor a helyi önkormányzat a fejlesztés mögé állva számtalan akadályt legyőzve támogatta a beruházást döntéseivel.

Címlapfotó: Björg Hedenberg, Marie Hedenberg tulajdonos és lánya (jobbról), Fenyvesi Zoltán és Fábry Szabolcs a miniszterrel. Fotó: Mesterházi József

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.