2020. augusztus 15., Mária

Elképesztő leletegyüttes, Szent György-napi marha(nagy)hajtás, Kinizsi Majális: kinyitnak a múzeumok és a csárda is

szentgyörgyplakátFergeteges programmal készül Nagyvázsony a hosszú hétvégére. Az elkövetkező napokban nyitnak a múzeumok és a Várcsárda is. Pénteken pálos régészeti konferenciát is tartanak. Pont jókor, mert úgy tűnik, Nagyvázsonyban Európai szinten is egyedülálló római kori városra, épületekre bukkantak a régészek.

A régészeti konferencia mellett egy szenzációs leletegyüttes is terítéken lehet pénteken

A régészeti konferencia mellett egy szenzációs leletegyüttes is terítéken lehet pénteken

Április 27-én szervezi a helyi önkormányzat, a Magyar Pálos Rend, a Civil Régészeti Alap és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem azt a régész-szakmai konferenciát, melyen a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató helyettese lesz többek között az egyik előadó (további részletek a vonatkozó képre kattintva olvashatóak). Itt lesz lehetőség megismerkedni a Kinizsi Várban zajló feltárási munkálatokkal, a település térségének Árpád-kori értékeivel valamint a rendezvényen jelen lesznek azok a szakemberek is, akik kiadványban tájékoztatták a hazai sajtót: kontinensünkön is egyedülálló római kori villaegyüttesre, szentélyre és erődrendszerre találtak a falu határában, a belterülettől alig 700 méterre. Az eddig feltárt anyagok itt ismerhetőek meg: Projektismertető Nagyvázsony római kori leletek

A tudományos műhelymunkát hagyományőrző programok követik. Április 28-án megrendezésre kerül az immár hagyományos Szent György-napi Marha(nagy)hajtás, melyet 10.00 órakor középkori jószágáldás előz meg a Pálos kolostorromnál tartott szentmise keretében. Április 29-től május 1-ig a Kinizsi Majális várja a látogatókat a Kinizsi Várnál, ahol minden nap látványos hagyományőrző felvonulással indul a haddelhadd, napközben pedig végvári hagyományőrzők, kézművesek, solymászok, katonai programok, gasztroprogramok, családos események, zenés produkciók szórakoztatják a nagyérdeműt. A rendezvényre kinyitnak a múzeumok is, április 15-vel a Postamúzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyitotta meg kapuit, április 28-ával pedig a történelmi Várcsárda is finom falatokkal hivogatja vendégeit (a többi kisvendéglőről itt írtunk tudósítást a napokban).

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.