2020. julius 6., Csaba

Kincsemmel startolt az idei VIRTUS

kincsemVIDEÓVAL

A Kincsem film PIKNIK-mozival, közönségtalálkozó Nagy Ervinnel, látványos fogathatjó-program, fogatos túrák és augusztus 20-i ünnepség várta az idei VIRTUS – Lóerők Napja rendezvénysorozat vendégeit, látogatóit Nagyvázsonyban. Tudósítások és korábbi beharangozónk cikkünkben.  

Tudósítások, beszámolók:

Veszprém Megyei Napló-cikk a rendezvényről ezen a linken olvasható; tudósításunk pedig itt található eredményekkel.

Korábbi ajánlónk augusztus 6-ról:

Az idei VIRTUS-programok különlegesnek ígérkeznek Nagyvázsonyban. Az augusztus 17-20-án megrendezésre kerülő eseménysorozat 17-én, pénteken fogatos falunéző túrákkal indul (10.00-16.00 óra között két óránként), majd este igazi lovas és filmszakmai csemegére kerül sor ugyancsak a középkori erőd közvetlen tövében. A térségben először megszervezésre kerülő PIKNIK-mozi keretében kerül levetítésre a KINCSEM c. nagy sikerű történelmi, kosztümös magyar film 20.00 órától. A fáklyás, mécseses vetítést nem csak lovak prüszkölése teszi elevenné, hanem a közönségtalálkozó is. A film előtt ugyanis könnyed nyári borozás keretében beszélgetésre kerül sor Nagy Ervinnel, a mozi főszereplőjével. Az interaktív beszélgetést Fábry Szabolcs, a település polgármestere vezeti a Közéleti Kávéház-sorozatokhoz hasonlóan. A programra a várjegy megvásárlásával lehet belépni – a jeggyel a hosszú hétvége bármelyik napján egyszer be lehet lépni napközben is a várba és megtekinteni azt. A Piknik-mozihoz a nézők hoznak pokrócokat, kis-székeket (ld. cikkünk alján a videó illetve a link), hiszen az ülőhelyek száma korlátozott, a filmnek egyedi hátteret a történelmi falak adnak. Nagyvázsonyi lakosoknak a belépés díjtalan a rendezvényre. Esőnap: másnap, augusztus 18., szombat este 20.00 óra.

Augusztus 19-én, vasárnap egész nap látványos fogatos programok várják a nagyérdeműt Nagyvázsony-Nemesleányfaluban. Fotó: Mesterházi József

Augusztus 19-én, vasárnap egész nap látványos fogatos programok várják a nagyérdeműt Nagyvázsony-Nemesleányfaluban. Fotó: Mesterházi József

Augusztus 18-án, szombaton fogatos gyógynövénytúrák indulnak ugyancsak két óránként a Kinizsi Vártól (felnőtt jegy 800, 3-14 éves korig 600 ft/fő áron), ahol aznap is (ahogy július 1-től folyamatosan) egészen augusztus 20-ig naponta kétszer a helyi és a Vértes Hagyományőrzőkkel 11.00 és 16.00 órakor lovas várjátékra kerül sor (nem helybélieknek belépős programok, info: www.kinizsivar.hu). A lovas sportok szerelmesei augusztus 19-én jöjjenek vissza a településre (de legjobb, ha egész hétvégét a Balaton-felvidéki községben töltik), hiszen 11.00 órától kerül sor a látványos, közel 100 lovat és 50 fogatot felvonultató maraton-fogatbemutatóra. A különleges akadályok, természetes akadályok igazán nagyszerű és  látványos élményeket biztosítanak a nézőknek (ez a programelem ingyenes) a Nagyvázsonyhoz tartozó mesefaluban, Nemesleányfaluban. Az augusztus 19-i, 17.00 óráig tartó programot családos progamok, western-lovas bemutató és tánc, hagyományőrző bemutató, gyermekeknek légvár, kulturális programok egészítenek ki. Az eseményt és a díjátadót megtiszteli jelenlétével Tarcsa Csaba rendőr-dandártábornok, Veszprém Megyei Rendőrfőkapitány is, aki maga is huszár-hagyományőrző, tiszteletbeli székely. A vasárnapi események szak-kommentátora idén is Győrffy-Villám András, a katonai huszár katonai hagyományőrzők tiszteletbeli elnöke, számos nagy sikerű lovas szakmai könyv szerzője lesz. A programsorozat szakmai vezetője Hock Ferenc, a helyi lovasegyesület elnöke és Wágenhoffer Károlyné Nemzeti-díjas lovastanárnő, települési képviselő.

Augusztus 20-a, a hétfő ünnepnap Szent István-király ünnepének jegyében telik. Délelőtt 11.30 órakor kezdetét veszi az ünnepi szentmise a Kárpát-medencében is egyedülálló és különleges Szent István-templomban (a Kinizsi Pál által átépített templom csodás módon maradt fenn teljes egészében, és lényegében csak ezen a napon van a műemléktemplomban szentmise egész esztendőben). A szertartáson idén a Tihanyi Népzenei Tábor Kodály-díjas tanárai, művészei működnek közre biztosítva a zenés szentmise különleges hangulatát. A helyi hagyományok szerint a katolikus közösség asszonyai és Zékány Zsolt alpolgármester néptáncosok kíséretében viszi be a Szent István-napi kenyeret megszentelésre. Délután 17.00 órakor a Reményi Rendezvényházban ünnepi műsorra kerül sor, amelyen kulturális műsor keretében átadásra kerülnek idén is a Nagyvázsony Jó Hírnevéért-díjak.

Hogy, milyen is egy piknik-mozi, arról beszéljen ez a zenés videó-összeállítás vagy ez a link:

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.