2020. julius 9., Lukrécia

Lezajlott a VIRTUS, népszerűek voltak a programok

virtus díjátadóTelt ház volt az első PIKNIK-Mozin, bár szabadtéri eseményen kicsit képzavar a “telt ház”. A hőség ellenére szintén sokan látogattak el a Jobbágyi József Lovasemléknapra, ahol két forduló helyett egy fordulót rendeztek. Ferencz Róbert nyerte idén is a maraton-kategóriát, nagyvázsonyi Bíró László az előkelő ötödik helyen végzett. Augusztus 20-án Szent István-napi mise után, a délutáni ünnepségen átadásra kerültek a Nagyvázsony Jó Hírneve-díjak is. 

Telt ház, igazi piknik-hangulat a Kinizsi Várnál

Telt ház, igazi piknik-hangulat a Kinizsi Várnál

Az országban hivatalosan először Nagyvázsonyban, augusztus 17-e estére hirdették meg az először alkalmazott technikával felvonuló Piknik-mozit. A rendezvényre Nagy Ervin, a vetítésre kerülő KINCSEM c. film főszereplője is eljött közönségtalálkozó keretében és mesélt a filmről, a lovakhoz kapcsolódó élményeiről és arról az álmáról, hogy több egész estés magyar történelmi film készülhetne, amelyekben szívesen működne közre a jövőben is. A Kinizsi Vár előtti gyepet zsúfoltságig megtöltő közönség igazi piknik-hangulatot teremtett. Voltak, akik kis uzsonnás kosárral, mások horgász-székekkel, kisszékekkel, a legtöbben pokrócokkal felszerelkezve érkeztek a felfújható 8×6 méteres vetítőfelület elé, ahol a közönségtalálkozót követően kiváló hang- és képminőségben élvezhették a kosztümös magyar filmet illetve a vetítés páratlan környezetét.

Tarcsa Csaba rendőrkapitány a lovaknak, Jobbágyi Józsefné Ferencz Róbert maraton-győztesnek adja át a díjat

Tarcsa Csaba rendőrkapitány a lovaknak, Jobbágyi Józsefné Ferencz Róbert maraton-győztesnek adja át a díjat

Az augusztus 17-, 18-i fogatos túrák rendben megteltek, miközben a közönség az utolsó olyan hétvégére látogathatott Nagyvázsonyba, amikor a Kinizsi Várban naponta kétszer a Vértes Hagyományőrzők és a helyi végvári hagyományőrzők szórakoztatták és tanították előadásukkal a nézőket.  Az igazi lovas csemege augusztus 19-én várta a négylábúak szerelmeseit. Vasárnap idén ötödik alkalommal szervezte meg a helyi lovas egyesület, a Pontes Alapítvány és az önkormányzat a Jobbágyi József Lovas Emléknapot. A rendezvényen póni-, hintó- és maraton kategóriában mutatták be tudásukat a fogathajtók, összesen 6 akadályban (egy akadályban 5-11 kapuval megbirkózva) hajtott a 34 fogat illetve induló. A melegre és a lovak terhelhetőségére való tekintettel egy fordulót rendeztek (így is többen menet közben kiszálltak a megmérettetésből, köztük Fábry Szabolcs polgármester is). Idén  póni kategóriában 1. helyezést ért el Nagy János, Etéről, 2. Skultéti Imre, Ászár; 3. Nagy Vanessza, Ete. További kategóriák illetve a helyezettek:

HINTÓ

 1. Prém Péter, Úrkút
 2. Jánni Levente, Veszprém
 3. Bokor László, Sárszentmihály
 4. Tóth Dénes, Szentgál
 5. Nagy Károly, Nemesvámos
 6. Balogi Balázs, Mencshely

MARATON

 1. Ferencz Róbert, Mór
 2. Varga Zsolt, Csetény
 3. Peller Gábor, Pilisvörösvár
 4. Pintér Kálmán, Nemesvámos
 5. Bíró László, Nagyvázsony
 6. Horváth József, Dáka
Néptáncosok a felszentelt kenyérrel

Néptáncosok a felszentelt kenyérrel

A díjakat Jobbágyi Józsefné Erzsike és dr. Tarcsa Csaba dandártábornok, Veszprém Megyei Rendőrkapitány, lovas hagyományőrző, valamint Fábry Szabolcs polgármester adta át. A díjátadást megelőzték az ünnepélyes produkciók, felléptek a helyi hagyományőrzők és a Vértes-ek, a Western-táncosok és Stamber Renáta énekes gyönyörű, Szent István-napi énekekkel. A rendezvény szakmai vezetését Hock Ferenc, a programokat és a bíráskodást Wágenhoffer Károlyné helyi képviselő, lovas tanárnő illetve Győrffy-Villám András, lovas hagyományőrző, számos lovas témájú szakkönyv szerzője, egyetemi tanár fogta össze – mindketten képviselve a Seniorok a Magyar Lovassportokért Egyesületet is.  A rendezvényen a rendőrség bűnmegelőzési sátorral, szimulátorokkal; a mentősök és a helyi orvosi rendelő szakemberei ügyelettel működtek közre, de volt ugrálóvár és rally-autó, krossz-motor kiállítás – utóbbi Hauck Zsolt és a Rózsás-család jóvoltából.

Idei díjazottaink: Strommer Soma (jobbról 1.), Strommer László (2.), Piltman Gábor (3.), Kovács József (5), Kalle Molnár (6), Kálmán József (7), Pilmnan Csabáné (8), Rába József (9),

Idei díjazottaink: Strommer Soma (jobbról 1.), Strommer László (2.), Piltman Gábor (3.), Kovács József (5), Kalle Molnár (6), Kálmán József (7), Pilmnan Csabáné (8), Rába József (9),

Augusztus 20-án a Szent István-templom ünnepi miséjére nem csak a templom telt meg, hanem az előtte lévő parkban is mintegy 100-150 fő hallgatta a zenés szentmisét illetve az azon közreműködő népzenészek gyönyörű muzsikáját. A hagyományokhoz híven a helyi katolikus közösség asszonyai és a néptáncosok, valamint Zékány Zsolt alpolgármester a templomhoz vitte a megszentelésre váró kenyereket, amelyből az alkalom után mindenki vihetett magával egy-egy darabot. Délután, a Reményi Antal Rendezvényház adott otthont az önkormányzati ünnepségnek, ahol Halas Adelaida színművésznő alkalomhoz illő gyönyörű műsora mellett átadásra kerültek az idei Nagyvázsony Jó Hírneve díjak, Nagyvázsony Sportjáért-vándorserleg illetve az önkéntes oklevelek, valamint egy díszoklevél is.

Halas Adelaida az augusztus 20-i ünnepségen

Halas Adelaida az augusztus 20-i ünnepségen

Előbbi díjakat Kalle Molnár és Kovács József (a svéd-magyatr Novus-Interiőr kft., a település legnagyobb foglalkoztatója, megálmodói, megalapítói és utóbbi személyében hosszú éveken át vezetője); Piltman Gábor (ácsmester, építésztechnikus, számos hazai nemzetközi szakmai versenyek és kiállítás nagyvázsonyi győztese, résztvevője) illetve Strommer László (testnevelés-tanár, falmászó senior világbajnok, nemzetközi és hazai versenyek győztese, résztvevője) vehették át Fábryné dr. Takács Tímeától, a díjat 2008-ban alapító Pontes Alapítvány elnökétől. A Nagyvázsony Sportjáért-vándorserleget Csebi Pogány Péter díszpolgár, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a díj 11 évvel ezelőtti alapítója adta át Strommer Somának, aki falmászásában nyerte meg a hazai bajnokságokat, illetve számos nemzetközi világversenyen képviselte hazánkat és készül a tokyó-i olimpiára. Díszoklevelet kapott Piltman Csabáné Huszár Veronika, aki idei nyugdíjba vonulásáig 20 éven át vezette a nagyvázsonyi Postamúzeumot, önkéntes-oklevelet pedig Kálmán József és Rába József vehettek át a faluban végzett lovas programok, festések, közösségi alkalmak segítéséért, támogatásáért.

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.