2020. augusztus 7., Ibolya

Idén is volt orgonakoncert-sorozat Nagyvázsony térségében

evangélikus vári templom orgonaNéhány hete ért véget Nagyvázsonyban és Szentantalfán az a nyári hangversenysorozat, melyet a Mencshely–Nagyvázsony–Szentantalfa–Zánkai Társult Evangélikus Egyházközség kínál évek óta a helyi lakosoknak és az odalátogató turistáknak – számol be az evangelikus.hu hírportál.

Németh Sándor és Gerencsér Zoltán zenészek a nagyvázsonyi evangélikus vári templomban. Fotó: evangelikus.hu

Németh Sándor és Gerencsér Zoltán zenészek a nagyvázsonyi evangélikus vári templomban. Fotó: evangelikus.hu

A cikkből kiderül, hogy az egyházközségeknek visszatérő fellépőink vannak: Németh Sándor orgona- és Gerencsér Zoltán hegedűjátékát már évek óta élvezhetik a látogatók. A cikkben Németh Szabolcs evangélikus lelkész be is mutatja a zenészeket: a fiatal művészek eddigi pályafutásukról nagyon szerényen, alázattal szóltak. Elmondták, hogy általános iskolás koruktól foglalkoznak zenével. Sándor a kemeneshőgyészi evangélikus gyülekezet kántoraitól kapta első zenei indíttatását, Zoltán pedig egy utcabeli idősebb fiú közbenjárására került a nagykanizsai zeneiskolába. Alapfokú zeneiskolai tanulmányaik után mindketten a szombathelyi művészeti szakközép-iskolában érettségiztek. Ezt követően Zoltán Győrben, a Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében folytatta felsőfokú hegedűtanulmányait, Sándor Budapesten, a Zeneakadémián és a Bartók Béla konzervatóriumban tanult zongora, orgona, szolfézs, zeneelmélet és karvezetés szakirányokon – vall róluk a térség evangélikus pásztora. 

Turisták és helyiek a nyári koncerten. Vári evangélikus templom. Fotó: evangelikus.hu

Turisták és helyiek a nyári koncerten. Vári evangélikus templom. Fotó: evangelikus.hu

Jelenleg mindketten tanítanak. Zoltán a győri Liszt Ferenc zeneiskola hegedűtanára, Sándor pedig ének-zenét tanít a budapesti Fazekas Gimnáziumban, szeptembertől pedig a kelenföldi gyülekezet orgonista-kántora, illetve a Ward Mária Zeneművészeti Szakközépiskola korrepetitoraként oktatja a jövő zenészeit. Nagyvázsonyi és Balaton-felvidéki kötődésükről elmesélték, hogy a helyi lutheránus lelkipásztor meghívására jönnek Nagyvázsonyba, és az egyházközség több településén is játszottak már. Szentantalfán idén már a jubileumi, tizedik koncertjük volt. 

Minden évben várjuk ezt a kis nyári »aktív pihenést«. Szentantalfára szinte hazajárunk, de itt, Nagyvázsonyban is egyre több arcra tekintek ismerősként. Mindig más, ám hasonlóan nagy élmény ebben a vár melletti, csodás környezetben, az egyszerűségében gyönyörű, emberléptékű, kis templomban a historikus orgona kíséretével játszani!” – mondta Zoltán az evangelikus.hu portálnak. „Különösen megható és maradandó élmény volt számomra, hogy az idei szentantalfai koncertünkön ott volt több most érettségizett tanítványom, akik itt nyaraltak a faluban. Nagyon jó érzés, mert talán azt jelenti, hogy mi is tudtunk adni nekik valami ajándékot a muzsikálásunkkal. Ha a Jóisten is úgy akarja, jövőre is visszatérünk!” – zárta gondolatait Németh Sándor a tudósításban, mely teljes egészében itt olvasható el.

címlapfotó: a vári evangélikus templom historikus orgonája. Fotó: evangelikus.hu 

Címkék: , , , , ,

Hozzászólás nem engedélyezett.